Az energiatanúsítvány szerint is gazdaságos a napelemes fűtésünk

A panzióban mindig nagyon érdekes dolgokat lehet hallani. Aki panziót vezet, az nem csak a vendégekkel, hanem a többi panzióval, a beszállítókkal és a legtöbb környékbeli bolttal, étteremmel jóban van.

Sokszor van, hogy a panzióban megszálló vendégek minket kérdeznek meg arról, hogy mondjuk hol tudnak egy jót enni, ilyenkor persze készségesen ajánljuk a kedves ismerőseink éttermeit, ha éppen tudjuk, hogy neki kevésbé megy jól mostanában az üzlet.

Az ilyen kölcsönös összetartás miatt mindig mindenki mindenről tud a környéken a vendéglátósok körében, így az is hamar kiderült, mikor mi felmértük a panzió energetikai gazdaságosságát.

Persze egyből mindenki azt hitte, hogy el akarjuk adni a panziót!

Természetesen erről szó sincsen. Az energia tanúsítvány kiállításával csupán vonzóbbá akartuk tenni a panziót a vendégek számára.

Az energiatanúsítvány eredetileg ahhoz kell, hogyha el akarjuk adni az ingatlanunkat, akkor az új vevő tisztában legyen egy hivatalos állásfoglalással az ingatlan energetikai állapotát illetően.

Sokan vannak, akik aszerint keresnek üdülőhelyet, hogy az mennyire környezetbarát módon működik.

Korábban már írtam nektek a napelemeinkről, ezt itt olvashatjátok: https://csaloganypanzio.hu/a-panziom-tetejen-levo-napelemek-tortenete/.

A napelemek telepítése után azt vettük észre, hogy megnövekedett a forgalmunk, és kiderült, hogy mi nem számítottunk erre, de sokak számára sokkal vonzóbb üdülési célponttá vált ezzel a panzió. Sokan vannak, akik nagyon a szívükön viselik a föld sorsát, ezzel a papírral pedig egyrészt saját magunk kíváncsiságának kielégítése miatt szerettük volna felmérni a panzió energetikai állapotát, másrészt úgy gondoltuk, hogy ezzel igazolnánk, hogy a korszerű fűtés s a napelemek nem csak dísznek vannak, hanem valóban érnek is valamit.

Találtunk egy nagyszerű oldalt, az e-tanusitas.eu-t, ahol 12-24 órán belül meg is csinálják a felmérést és akár 24 óra múlva már a kezünkben lehet a dokumentum.

Azt hittem, mikor hívtam őket, hogy ez egy igen hosszadalmas folyamat lesz, hogy heteket kell várni a tanúsítvány megérkezésére, pedig másnap már el is végezték a felmérést és utána futárral küldték meg a papírokat, az energiatanúsítvány pedig ki is került a falra. Büszkék vagyunk rá, mert nagyon jó eredményt értünk el vele, ami azt jelenti, hogy valóban megérte a sok beruházás, amit mostanában eszközöltünk.

Ez a cég nagyon profin dolgozik, és valóban szem előtt tartják azt is, hogy aki ilyen szolgáltatást kér, annak fontos lehet, hogy minél hamarabb a kezében tarthassa a dokumentumokat.

Az adásvételi szerződés aláírása előtt szokott általában az embereknek eszükbe jutni a dolog, kicsit olyan ez, mint mikor utazás előtt pár nappal realizálódik az emberben, hogy lejárt az útlevele vagy a személyi igazolványa.

Vannak dolgok, amik nem várhatnak, ezzel tisztában vannak az e-tanusitas.eu oldalnál is, éppen ezért vállalják a felmérést 12-24 órán belül. Az egész országot lefedő hálózatuk van, így tudnak a közelből kollégát küldeni a felméréshez.

A felmérés maga elég gyorsan zajlott, csak megmértek bizonyos dolgokat a panzióban, majd el is készült az energiatanúsítvány.

Ahhoz, hogy megtudjuk, milyen az ingatlanunk energetikai besorolása, meg kell mérni az ingatlan lehűlő felületeit. Ez azt jelenti, hogy a szakemberek a nyílászárókra, azoknak a tájolására, a tető szigetelésére, a födémre, a fűtésre, a melegvíz előállítási rendszerre és a padlóra kíváncsiak.

A felmérést követően már akár 6-12 órán belül megkaphattuk volna az energiatanúsítvány számét SMS-ben. Ha adásvételi szerződéshez kellett volna, akkor egyből meg is tudtuk volna ezt adni és nem kellett volna eltolni az aláírás idejét.

Mi csak a saját kíváncsiságunk miatt készíttettük el ezt az energiatanúsítványt, de egyébként azt ajánlom, hogy aki nem biztos az ingatlanának energetikai besorolásával, az is csináltassa meg. Nem kell ehhez feltétlenül eladó sorban lennie az ingatlannak, jó, ha az ember kap egy képet arról, hogy mégis mennyire jó az ingatlanja energiatanúsítványa, mik a kritikus pontok az ingatlan esetében. Ehhez pedig nem kell sok utánajárás, sem várakozás, az e-tanusitas.eu oldal akár 24 órán belül elvégzi ezt.