Cégem megmenekült, hála a véletlen találkozásnak

Néhány hete egyik hétvégén elmentem kikapcsolódni édesanyámmal egy kis erdei panzióba. Rengeteg volt már a munka, éppen egy nagy cégmódosításra készülök, mert partneremmel úgy döntöttünk, külön utakon folytatjuk az üzleti vállalkozásunkat. Így hát volt mit kipihennem. A panzió csodás volt, jókat ettünk, pihentünk, olvastunk, túráztunk az erdőben és fontos, hogy mindezt édesanyámmal, akivel mostanában nem töltöttünk olyan sok időt együtt. Végre be tudtuk pótolni az anya-lánya időt, sokat beszélgettünk és nevettünk.

Egyik reggelinél egy fiatalember mellé ültünk, le mert nem volt elég szabad hely. Kedves ember volt, beszélgetésbe elegyedtünk. Elmesélte, hogy ő is épp cégalapítással foglalkozott az elmúlt hetekben, és tud javasolni nekem egy remek céget, akik ebben segítenek, hogy stressz mentesen, könnyedén és kedvező áron tudjam módosítani a dolgokat. Nagyon megörültem. A Topcégalapítás nevű céget javasolta. Felhívta a figyelmem, hogy ha megtehetem, mindent tegyek egy napra, így a cégmódosítás ügyvédi munkadíj, az illeték és a közzétételi díj is alacsonyabb, ezeken tudok spórolni.

Pár nap múlva otthon bee is csaptam a cégmódosításba ennek a cégnek az ügyfeleként. Tudni kell, hogy a cégmódosítás többféle is lehet. Beszélhetünk akár alapszintű változtatásokról, átruházásról vagy tagcseréről. Nekem általános cégmódosításra és tagcserére, azaz tag kiléptetésre volt szükségem, amelynek a következő a menete:

Először is, telefonon kell felkeresni a céget, majd egy tájékoztató emailt kap az ügyfél, majd pedig le kell adni a módosítandó adatokat, társasági szerződést és az alapító okiratot. Ezek után jön a személyes találkozó, ahol a konzultáció után történik meg az aláírás. Majd ezeket az okmányokat eljuttatják a cégbíróságra, ahol majd bejegyzik a céget, és amint kész van, értesítik is az ügyfelet. Nagyon egyszerű a menete, és valóban stressz mentes. Fontos feltétele a cégmódosításnak, hogy minden résztvevőnek meg kell jelennie, és hogy az érvényes okmányokat minden érintett fel tudja mutatni. Hiszen az egész törvényessége nagyon fontos és alapvető.

A cégmódosítás ügyvédi munkadíján kívül illetéket és közzétételi díjat kell fizetni az ügyfélnek, ha cége módosításait végezteti. Az illeték 15 ezer forint, nagyon ritka az az estet, amikor ennél több, de előfordulhat. Ami a közzétételi díjat illeti, az csupán 3 ezer forint, ritka esetben lehet 5 ezer forint is.

Tudni érdemes még, hogy az alapszintű cégváltoztatások a következők lehetnek: cég nevének, telephelyének, székhelyének vagy a fióktelepének megváltoztatása, az ügyvezető változása vagy az ő személyét érintő változások, a tagok adatainak változása, a cég tevékenységi körével kapcsolatos változás, vagy egyéb jogi kikötések változásai. A tag csere vagy átruházás esetén pedig beszélhetünk átruházásról, tag cseréjéről, kiléptetéséről vagy éppen új tag beléptetéséről, vagy pedig vagyoni betétet érintő változásokról.

Esetemben valóban egyszerűbben ment az egész, mint amire számítottam, de ebben lehetséges, hogy szerepet játszott a pár nap kikapcsolódás is az erdei kis panzióban.