Csillagtúra

Tudjátok, mi az a csillagtúra? Na nem a Börzsönyben tartott éjszakai gyalogtúráról beszélek, hanem az olyan túrákról, amikor az ember megszáll valahol, de annak a helynek a meghatározott nagyságú körzetében minden nap máshová tesz túrákat. Így meg lehet ismerni egy egész régiót pár nap alatt, és még az állandó szállás melegét és otthonosságát, nem kell minden nap máshova “sátrazni”.

Nos egy ilyen csillagtúra alkalmával ismertük meg a családommal a Csalogány panziót a Bakonyban. Tanulságos történet, az biztos, úgyhogy autósok, családosok, túrázók, figyelem!

A bakonyi régiót már régóta meg akartam mutatni a családnak, ugyanis onnan származom. Amikor a férjem ősszel kitalálta ezt a csillagtúrázós dolgot, akkor rögtön le is csaptam az ötletre, hogy akkor itt az idő, menjünk a Bakonyba! Bele is ment mindenki, én pedig nagy örömmel elkezdtem tervezni az útvonalunkat, a városokat, falvakat, amiken keresztül megyünk majd, és a látnivalókat is, amiket mindenképpen szeretnék megmutatni a családnak a szülőhelyemről.

Van egy városi terepjárónk, azzal szoktunk túrázni járni. Még nem nagyon hagyott minket cserben, elég masszív jármű, és mivel magasan is van a futóműve, ezért nem szokott gond lenni vele vadregényes tájakon sem. Nyilván figyelünk a biztonságra, így mindig van pótkerekünk is elfogadható minőségű gumival.

A panziónk egy nagyon kedves kis hely volt, én azonnal otthon éreztem magam. Azért preferálom inkább az ilyesfajta szállásokat, mert jobban megadják az otthon hangulatot. Egy nagy szálloda vagy hotel szuper pár éjszakára, jól érzem magam bennük, ha munka miatt ilyen helyen kell megszállnom. Azonban egy jó kis túrázós hétre, a szabadságomra inkább egy kényelmes, komfortos szálláson szeretek lenni, ahol a leglényegesebb az ágy minősége. Ha az jó, én már jól tudok aludni!

A túránkat egy hetesre terveztük. Az első két napon minden flottul ment, idejében el tudtunk indulni és idejében vissza is értünk a helyünkre. Édes kis falvakat látogattunk meg, kellemes sétákat tettünk. Viszont a második nap éjjelén rengeteg eső leesett, amit egyáltalán nem mutatott az időjárás előrejelzés. Reggel már úgy tűnt, elfogadhatóan felszáradt, így mégis nekiindultunk az aznapi adag túránknak. Egy ideig rendben is volt minden, mindaddig, amíg bele nem szorult a jobb hátsó kerék két nagyobb darab kő közé. Először azt hittük, semmiség, és gyorsan ki fogjuk tudni húzni a kocsit, de végül rá kellett jönnünk, hogy itt valami nagy baj van. Az egyik kő széle felsérthette a gumit, és alattomban, amíg próbáltuk szép lassan ki-be játszani az autót a lyukból, addig defektet is csinált.

Itt kicsit megijedtünk, de még az a szerencse, hogy nekem több ötlet is volt a tarsolyomban. Mivel körülbelül 20 kilométerre voltunk a szülővárosomtól, ezért úgy döntöttem, felhívok valaki régi ismerőst. Az egyik volt osztálytársam például járműmérnök és autószerelő lett, és annak idején, amikor az első autómat megvettem, mindig ő szerelte meg. Nagyon kedves barátom ő, akivel ha ritkán is beszélünk, azért összekötnek a régi emlékek. Hihetetlen, de óvodától kezdve össze voltunk kötve: általános iskolában és gimnáziumban is egy osztályba jártunk. Sőt, ugyanarra az egyetemre is jártunk, csak másik szakra! Úgyhogy, előkerestem Karcsi számát a telefonomból, és tárcsáztam. Nagysokára vette fel, és meglepődött hangon szólt a telefonba. “Hát te?!”

Elmagyaráztam neki, hogy mi a helyzet, és hogy nagyon gyorsan segítségre lenne szükségünk. Ekkor körülbelül délután 2 óra volt, de már látszott, hogy hamarosan sötétedik, körülbelül délután 5 óráig volt időnk kimenteni az autót. Karcsi azt javasolta, üljünk be a kocsiba, és várjunk, ismer egy jó autómentőt, akit odaküld, majd ha az végzett, akkor hozzá fognak vinni minket. Megosztottam vele a helyzetünket (hála az égnek a mobilnet még működött, volt annyi térerő!). Azt mondta Karcsi, ő tud egy nagyon jó helyet, ahonnan be tudunk szerezni gumit. Hálásan megköszöntem, letettem a telefont, és vártuk a megmentést.

Sajnos mire odaért az autómentő, már majdnem teljesen besötétedett, így elég komoly kihívás volt a szakembereknek kiszedni az autónkat a slamasztikából. Hat óra körül érkezhettünk meg Karcsihoz, aki nagyon kedvesen várt minket. Már be is készített egy, az autónkhoz illő abroncsot, és mondta, szívesen fel is teszi nekünk. Ő a https://gumidiszkont.hu/ -ról szokott vásárolni, és azt mondta, csak ajánlani tudja. Különben is, most téli gumi akció van… A férjemmel erre azért felkaptuk a fejünket.

Ez az oldal tényleg nagyon jó, és az akcióik meg főleg jól jöttek ebben a szorult helyzetben. Már 8990 forinttól lehet kapni téli gumikat, akár másnapi kiszállítással, a raktárukról! 1499 forint egy abroncs szállítási költsége, de ez igazán nem sok ahhoz képest, hogy mekkora segítség lenne, ha már a túra alatt pótolni tudnánk teljes értékűen a kerekünket. Ott azon nyomban rendeltünk is egy pár akciós téli gumit a hátsó tengelyre. Karcsi megengedte, hogy a műhelyéhez rendeljük. A tőle kapott gumit pedig megígértük, hogy épségben visszaadjuk.

Mikor végre hazakecmeregtünk, illetve a panzióba haza, átnéztük újra a túraútvonalainkat, és igyekeztünk valami könnyebbet választani másnapra. Vagy legalábbis olyat, ahol autóval nem kell úttalan utakon menni a földúton… Ezután pedig vacsora közben alaposabban lecsekkoltuk ezt a gumidiszkontos oldalt. Arra jöttünk rá, hogy sokkal jobban odafigyelhetnénk az akciókra, mert rengeteget lehet velük spórolni! Rögtön a téli gumi akciókat böngésztük végig, hiszen amit délután rendeltünk, azokat csak most a túra erejére gondoltuk használni. Jó volna találni valami komolyabbat. Ez nem is volt nehéz, mert olyan választék van az oldalon, amilyet sehol máshol eddig nem láttunk. A Pirelli márkától kezdve a Barumon át minden megtalálható, és nem is rossz árakon. Ha egy igazán jó minőségű gumiszettet akar az ember, akkor nyilván a zsebébe is kell nyúlnia, viszont az akciók is a drágább gumiknál lesznek sokkal látványosabbak. Az oldal egyébként nagyon informatív, az Általános információk menüpont alatt minden fontos és hasznos dolgot el lehet olvasni a gumiabroncsokról. Szerintem ez nagyon fontos, hiszen nem mindenki tudja ezeket a dolgokat, főleg egy kezdő autótulajdonos nem. Nem mindenki olyan szerencsés, mint én, hiszen amikor megvettem az első kis csotrogányomat, ott volt nekem Karcsi, hogy segítsen, így beletanultam a dolgokba, most pedig már a férjemmel együtt kell megoldanom a problémákat, ami szintén könnyebbség. Szeretem az ilyen informatív oldalakat, és Karcsi mellesleg azt mesélte, hogy az ügyfélszolgálatuk is szuper, nagyon kedvesek és segítőkészek! Aki pedig jó részében lakik az országnak, annak átvételi pontok is rendelkezésére állnak, és akkor még az 1499 forint szállítási költséget is meg lehet spórolni, például Miskolcon vagy Budapesten.

Nagy szerencse, hogy a Gumidiszkont.hu gyors kiszállításának hála nem kellett félbeszakítanunk a túrázást és hazamenni. Karcsi megmentette az üdülésünket! Jó volt látni hosszú idő után, amikor elmentünk felszedni a téli gumikat, akkor meg is hívtuk vacsorára.