Kiegészítés a napelemekhez

Már említettem nektek, hogy fejlesztjük a panziót és ezzel kapcsolatban nagyon sok kérdés érkezik hozzám. Nem vagyok szakértő, de ahol tudok, segítek, mert nem csak rendkívül környezetbarát, hanem még az állandó költségeket is nagyban csökkenti. Itt írtam már ezekről, főleg a pályázatról, hogy hogyan működik, kik pályázhatnak, mennyiért, mekkora önrésszel és hasonlók.

Mégis sokan rákérdeztek arra, hogy mennyi egy ilyen napelem ára. Ez rengeteg dologtól, tényezőtől függ. Mint azt az előző ilyen bejegyzésemben is írtam, a nagy részét egyébként fedi ez a megpályázható kamatmentes hitel a Magyar Fejlesztési Bank jóvoltából. Legalábbis a mi esetünkben így volt, de ismerek olyat, akinél a helyszíni felmérés során kiderültek olyan bonyolító tényezők, melyek miatt nagyságrendekkel többe került a telepítés. Ők még így is a napelem mellett tették le a voksukat, mert összesen kb. 50 éves távlatra terveztek a napelemekkel és annyi idő alatt még ez az igencsak felkúszott ár is bőven megtérül, ha a villanyszámlájuk valóban nulla innentől kezdve. Kérdés, hogy van-e megfelelő háttér ehhez. Mert a pályázathoz szükség van egy bizonyos százalék önerőre és a megnyerhető összegnek van egy felső határa, de ezt szerintem csalási házak ritkán érik el.

Azt azért tudni kell, hogy mik azok, amik feljebb tudják tornászni az eredetileg elképzelt árat. Amikor az ember kapcsolatba lép egy céggel, amely a napelemet hosszas ügyintézés, számolás, felmérés és egyeztetés után felszereli, akkor kap egy becsült árajánlatot. De abból kiindulva, amit én is tapasztaltam, de főleg az előbb említett ismerősöm, ez az ár innen általában még feljebb megy. Az ismerősöm helyzetében például nem volt megfelelő a tető dőlésszöge. Ezen nyilván nem tudunk már segíteni, vagyis tudnánk, de azért az elég hosszadalmas és fölösleges építkezés lenne. Van más lehetőség is, mégpedig az, hogy speciális tartószerkezettel a földre helyezik a napelem paneleket. Ez viszont többlet költséget jelent. Először arra is gondoltak, hogy a tetőre rakják mindenképpen, mert a földön nem találtak olyan pontot, ahol nem árnyékolt valami nagy lombú fa túl sokat. Mivel a tetőn is megoldható, hogy a tető dőlésszögétől eltérő legyen a napelemé, csak ehhez is valamilyen állványzatra van szükség. Azonban a további mérések kimutatták, hogy a tartószerkezet sem elég erős ahhoz, hogy még ezeket a nehéz paneleket is elbírja. A ház, amiről szó van igen régi, a kivitelező cég szerint sok dolognak sürgős felújításra lenne szüksége. Nem véletlen, hogy a napelemek elsősorban nem a felsőbb rétegeknek jutnak eszébe, hanem azoknak, akik a költségek csökkentése miatt akarják ezt a beruházást. Az első számú motiváció tehát ebben az ügyben is a pénz, nem pedig a környezetvédelem. De legalább valami motivál minket…

Kicsit elkanyarodtam a tárgytól. Tehát, hogy a napelem áránál maradjak. Leginkább attól függ, hogy melyik márkát vesszük meg. Ezzel nem mondtam nagy újdonságot, de amit olvastam a témában, egyértelműen azt mondja, hogy itt is, mint a legtöbb helyzetben érdemes kicsit többet ráfordítani, hogy a minőség garantált legyen. A jobb minőségű napelem ára valóban jóval több, de az élettartama akár 20 évvel is több lehet.

A másik, ami után sokan érdeklődnek az az, hogy most akkor tényleg kereshetnek azzal, ha több panelt telepítenek, mint amennyi lenullázná az ő villanyszámlájukat. Nos, a helyzet ennél a jelek szerint azért bonyolultabb. Mondom, nem vagyok szakértő, de úgy tűnik erre van lehetőség. Azonban nem ennyire egyszerűen, ahogy sokan elképzelik. Korábban én is azt hittem, hogy szép kis profitot termelhetek azzal, ha eladom a megtermelt energiát. Illetve valójában én csak összegyűjtöm és egyenárammá alakítom, a termelést inkább a Napra bízom. Szóval ahhoz, hogy valaki a napelem paneljei által összegyűjtött energiával kereskedhessen, engedélyekre van szükség és számlaképességre, ráadásul az eladott árammennyiség után adózni kell, ami máris csökkentené a remélt profitot. Összetettebb ez a folyamat, mint amilyennek látszik.

Ez minden tőlem telhető, amit mondani tudok a napelem áráról és az ehhez kapcsolódó dolgokról. Nagyon remélem, hogy néhányotoknak azért segítettem ezzel is, de ennél mérföldekkel több infót szerezhettek más oldalakon, ahol szakértők közérthetően elmagyarázzák a szükséges tudnivalókat az igényléssel, tófelméréssel, tervezéssel, kiválasztással és felszereléssel kapcsolatban. Érdemes erről azonnal szakembereket megkérdezni és nem bedőlni a városi legendáknak. Találkoztam több olyan emberrel is, aki szentül meg volt győződve arról. hogy ebből fog meggazdagodni, de nem kellett sok idő, amíg felvilágosították egy ilyen kivitelező cégnél, hogy milyen gyengék a kilátásai ezzel kapcsolatban. Persze emberünk nem állt le egy visszautasítástól, több cégnek kellett elmagyaráznia, amíg felnyílt a szeme. Az nagyon jó, ha haladni próbálunk, előre tekintünk és igyekszünk a fejlettebb technikákat előnyben részesíteni,de az előzetes tájékozódás kulcsfontosságú lehet.

Végezetül pedig szívesen eldicsekedek a napelemünkkel. Kezdetben féltem attól, hogy el fogja rontani a panzió esztétikáját, de szerencsére nagyon szépen illeszkedik az eddig megszokott összhangba. Kicsit szoknia kellett a szememnek, először furcsa volt és a család is ugyanígy nyilatkozik. Ma már alig tudom magam elé idézni azt a képet, amikor még nem volt ott. Érdekes, hogy milyen hamar beépül a belső képünkbe az ilyesmi. Itt egy kép a szépségről. Na, hogy ne csak beszéljek róla, itt egy csodás kis kép még nyárról.

napelem ára

Látszik, milyen tökéletes helyet találtunk neki a napsugárzás szempontjából. Semmi árnyék, megfelelő tájolás, jó dőlésszög. Minden adott volt. A feleségem mondjuk nagyon ellenezte az elején, mert a panzió legelején ő is úgy gondolta, hogy elrontja a látképet. Viszont érdekesség, hogy mivel ilyen feltűnő helyen van, néhány vendég arról számolt be, hogy kifejezetten a környezettudatosságunk miatt választott minket. Manapság egyre többen vannak, akik nagyon odafigyelnek arra, hogy ne csak az ő közvetlen környezetük legyen “zöld”, hanem minden, amit vásárolnak, minden szolgáltatás, amit igénybe vesznek. Még tippeket is adtak, hogy hogyan lehetnénk még “környezetbarátabbak”. Komposztálunk és szelektíven gyűjtjük a szemetet. Azt mondták, ez már jó irány, de arra is oda kéne figyelni, hogy a szeméttermelésünk ennél lehetne sokkal kevesebb. Igazuk lehet, de összességében sajnos ebből sokkal drágábban is jönnénk ki, hiszen csak olyan márkákat vásárolhatnánk, amik “zero waste” csomagolásúak és ebből vajmi kevés van, arról nem is beszélve, hogy az áraik félelmetesek. Szóval egyelőre maradunk a napelemnél, további környezetkímélő változást majd később vezetünk be.

Eredetileg csak a napelem ára lett volna a témám most, de sok más hasznos és fontos kérdés merül fel, amikor a vendégekkel és helyiekkel erről beszélünk és úgy gondoltam, ezeket is érdemes továbbadnom. Mivel a panzión feltűnő helyen vannak a panelek, sokszor felmerül ez a téma és így én is egyre tájékozottabb leszek szépen lassan. Remélem ez a bejegyzés is hasznos infókkal szolgált nektek, de ha ennél pontosabbat szeretnétek tudni, még egyszer mondom, érdemesebb inkább szakértőktől érdeklődni.