Nagyszabású beruházás a panzióban

Olyan kiváltságos helyzetben vagyok, hogy a testvérem egy panziót üzemeltet a férjével, így szinte bármikor el tudunk menni hozzájuk néhány napra és garantált a kényelmes kiszolgálás és a teljes ellátás. Azért nem szoktunk visszaélni ezzel a lehetőséggel, egy évben maximum háromszor szoktunk megszállni a panzióban. De ilyenkor mindig nagyon jól érezzük magunkat, feltöltődünk a csendes panzióban. Na és persze kicsit együtt van a család, sokat beszélgetünk a testvéremmel és a gyerekek is tudnak együtt játszani.

A szokásos utazás ezúttal elmarad

Az egyik alkalom mindig a húsvét előtti hét szokott lenni, amikor a gyerekeknek már tavaszi szünet van az iskolában. Idén is erre készültünk, de amikor telefonon beszéltem a testvéremmel, kiderült, hogy nem tudunk menni idén a szokásos időpontban. Sajnos nem tudtak tovább várni a nyílászáró cserével, így egy hétre be kell zárniuk, amikor kicseréltetik az összes ablakot és ajtót. És amilyen szerencsénk van, pont az általunk választott hétre esik a nyílászárócsere.

A természetes fa nyílászáróknak mennie kell

Csodálkoztam, mert én sosem vettem észre, hogy bármi baja lenne a nyílászáróknak, de a testvérem férje elmagyarázta, hogy az általam annyira szeretett fa ablakok bizony áldozatul estek az időjárásnak és a természet viszontagságinak, így muszáj őket kicserélni. Én tényleg imádtam a fa ablakokat, olyan természetesnek, egyszerűnek hatottak a fehér falakkal együtt. Rákérdeztem, hogy mi fog a helyükre kerülni és legnagyobb csalódásomra műanyag ablakra váltanak a nővéremék.

Jobb hőszigetelés, jobb hangszigetelés, de akkor is műanyag

Ennek több oka is van, mint megtudtam. A műanyag ablakok sokkal jobban hőszigetelnek, mert több rétegűek és van egy légréteg bennük, ami segít, hogy a meleg ne tudjon elszökni. Ezek szerint egy műanyag ablak hőszigetelés érték terén is sokkal hatékonyabb, de nem ez az egyetlen előnye. Pont emiatt a többkamrás szerkezet miatt a hangszigetelésük is jelentősen jobb, ami ugye nem hátrány egy panzióban. Bár csendes helyen van a panzió, de akkor is mindenképpen előny, ha a kertben szaladgáló, visongó gyerekek hangja nem hallatszik be minden egyes szobába. És a szobákban hallgatott zene vagy tévéműsor sem hallatszik ki. Ezt meg is értettem, de akkor sem tudtam elhinni, hogy ennyivel tartósabb egy műanyag ablak, mint a fa változata.

A műanyag ablakokkal nincs annyi munka

Pedig így van, a mai műanyag ablakok már évtizedekig ellenállnak a napsugárzásnak. A régebben gyártottakkal még előfordulhat, hogy „megeszi őket az UV”, de a mai modern technológiával és alapanyagokkal ezt már sikerült kivédeni. A fa nyílászárókat lakkozni kell, néhány évente lecsiszolni, újra lakkozni… Ez azért elég nagy munka, főleg, ha az embernek nem néhány, hanem több száz ablaka van. Ezt teljesen megértem, de akkor is hiányozni fognak a természetes, fa ablakok.

Zárhat-e túl jól egy ablak?

Gondolkoztam a műanyag ablakok nagyszerűségén és felmerült bennem egy kérdés. Ha annyira jól zárnak, nem huzatosak, légkamra van bennük, nem engedik ki a meleget, és a többi érdem, akkor hogyan szellőznek mégis? Ha nem nyitjuk ki őket, ott fulladunk meg a szobában? Jót nevetett a férjem ezen, amikor aggódva megkérdeztem tőle és elkezdte magyarázni, hogyan is szellőznek a többrétegű műanyag ablakok. Kicsit hosszú és túl részletes volt nekem a magyarázat, de valami olyasmire emlékszem, hogy vagy mi nyitjuk ki résnyire az ablakot a kilincs mozgatásával (azt hiszem, ez a mechanikus módszer volt), vagy olyan ablakot veszünk, amiben beépített szellőzőrés van, ami a levegő páratartalmától függően megnyílik vagy bezáródik. Na, ez a megoldás nekem nagyon fura volt, nem tudtam elképzelni az okos ablakot, ami magát szabályozza, de hiszek a férjemnek, ő mégiscsak jobban ért ezekhez a dolgokhoz.

A hasznosság mellett a megjelenést sem szabad figyelmen kívül hagyni

Kezdtem megbarátkozni a műanyag ablakok gondolatával, de esztétikai szempontból még mindig nem tudtam hova tenni őket. A hasznosságuk és a rengeteg újítás rendben van, na de mit érnek ezek, ha maga az ablak „gagyin” néz ki? Nekem a műanyag dolgok mind olyan silányak, a fa sokkal impozánsabb anyag. Ezzel a gondolattal a fejemben kezdtem el képeket nézegetni az interneten, és be kell valljam, elég sok megnyerő megoldást találtam. Persze, szép számmal volt olyan is, amit kizárt, hogy valaha is beépíttessek a lakásomba, de a legtöbb műanyag ablak letisztultságot és finom, visszafogott eleganciát sugárzott. Hiába vagyok belebolondulva a fába, mint anyagba, a műanyag ablakok is lehetnek legalább annyira letisztultak és természetes hatásúak, be kell ismerjem.

Körbenéztem, mások mit választottak

Annyira nem hagyott nyugodni ez a műanyag ablak téma, hogy elkezdtem figyelni a házakat utazás közben, a munkahelyemen, az éttermekben… Egyszóval mindenhol, hogy milyen nyílászárók vannak beépítve. Számos esetben találkoztam modern, műanyag ablakos megoldással, még egy nagymúltú étteremben is, ahol pedig többször megfordultam már, de még sosem vettem észre, hogy a nyílászárók műanyagból vannak, nem fából. Egyáltalán nem ütöttek el a környezettől, nem tették tönkre a hangulatos atmoszférát. Annyira rászoktam erre, hogy az egyik kollégám meg is kérdezte, mit nézek ennyire az ablakon munka közben. Kicsit restelkedve elmeséltem neki, hogy mi a helyzet a testvérem panziójában és hogy mi a hozzáállásom a műanyag ablakokhoz.

műanyag ablak hőszigetelés érték

Másnál is fejtörést okozott az ablakcsere

Tudott kapcsolódni a témához, mert, ahogy megjegyezte, a nőknek valamiért nagyon nem jön be a műanyag ablak így első ránézésre; a felesége ugyanis legalább annyira szkeptikus volt a házfelújításukkor, mint én most. Sokat vitatkoztak, hogy a fa nyílászárókat megéri-e lecserélni. A kollégám persze a praktikus szempontokat vette figyelembe és mindenképpen a korszerűbb, műanyag ablakokra szavazott, a felesége azonban ellenezte, hogy lecseréljék a fa ablakokat. Persze, hogy a hangulat és az összehatás miatt, pont, ahogy én is mondtam.

Minden csak megszokás kérdése

Ez egy kicsit megnyugtatott, hogy nem csak én vagyok ilyen, hanem vannak lelki társaim a világban. Rákérdeztem, hogy végül hogyan oldották meg a problémát és a kollégám elmesélte, hogy miután rengeteg bemutató teremben voltak, végig néztek vagy száz képet szuperül beépített műanyag nyílászárókról és a felesége még egy belső építész barátjával is beszélt, beadta a derekát. Úgyhogy néhány éve már náluk is műanyag nyílászárók vannak és egyáltalán nem bánták meg ezt a döntésüket. Ez megnyugtatóan hangzott, főleg, ha belegondoltam, hogy végülis nem a saját otthonomról van szó, hanem a testvérem panziójáról. Úgyhogy elsőre biztosan szokatlan az új arculat a műanyag ablakokkal, de csak idő kérdése és meg fogom szokni. Pláne, ha nem csak esztétikus, hanem hasznos is egy ilyen ablak.