Spórolj napelemmel és energiatudatossággal!

Szerintem a baráti összejövetelek egyik legjobb formája, ha beültök valahova falatozni. Mindkét fél boldog, mindkét fél eszik, és meg a nyűgös témák is vidám köntösbe bújnak azáltal, hogy közben épp egy isteni bélszínnel vagy egy brownieval küzdünk meg. Úgyhogy én mindig arra szavazok, hogy egy kellemes étteremben, vagy cukrászdában fussunk össze és ott beszélgessünk. Vannak olyan kapcsolataim, ahol én vagyok a “lelki szemetesláda” és persze van, ahol én vagyok a fő szószóló az egész beszélgetés folyamán. Szerencsére azért olyan esetek is vannak, amikor nagyon hasonló problémakörben mozgunk a beszélgetőpartneremmel és nagyjából egyenlő arányban tudjuk oda-vissza dobálni a labdát egymásnak, elkerülve így azt, hogy valaki számára unalmassá váljon a beszélgetés.

A legutóbbi ilyen oda-vissza dobált labdám pont egy nagyon érdekes téma körül forgott: “Spórolj napelemmel és energiatudatossággal!” – talán legjobban ezzel tudnám leírni. Gyerekkorom óta rendkívül fontosnak tartom a környezettudatosságot és azt, hogy amit az emberi létünk alatt hagyunk magunk után, az a technika fejlődésével minél inkább fenntarthatóbb legyen és kisebb lábnyomról legyen szó. Akivel találkoztam pedig pontosan ilyen jellegű felújításokat végzett az otthonában, plusz hasonló gondolkodással van megáldva, mint én, az alap témakört illetően is. Az egy rendkívül szerencsés dolog, hogy ők egy pályázat segítségével szerelhettek napelemet a tetőre és így most gyakorlatilag zöld energiából él az egész család. De ráadásul nagyon okosan csinálták az egészet, mert először átalakították a házat oly módon, hogy ami csak lehet, villannyal működjön. Így a gáztűzhely és az összes gázkonvektort is villanyra cseréltek, így a gáz főcsapot el is zárhatták. Megtartották ugyan vészhelyzet esetére a lehetőséget, hogy használják ezt az erőforrást is, de normál működés közben csak villanyról mennek ezek a dolgok.

A napelemes átalakításon kívül pedig természetesen nagyon tudatosan élnek a házat illetően. Mire gondolok ez alatt? Arra például, hogy lekapcsolják a villanyt, ha elhagynak egy helyiséget. Csak ott használnak energiatakarékos izzót, ahol indokolt, vagyis ahol sokat kell folyamatosan égnie. Ahol pedig ez felesleges, ott egyszerű LED fényforrásokból jön a fény, a kertben pedig mozgásérzékelős rendszer van, tehát ha valaki besurranna a kertbe, az rögtön szembe tűnne. Ezen kívül csupa jó energiaosztályú berendezésük van, ami nyilván annak is köszönhető, hogy nem régen költöztek a mostani lakhelyükre. Végül pedig az is nagyon fontos, hogy csak akkor mosnak és mosogatnak, ha megtelik egy teljes menetre való a szennyes ruhákból vagy edényekből. Nem pocsékolnak, nem pazarolnak, minden akkor és annyit használnak, amikor és amennyit szükségük van rá.

Számomra ez jelenti az energiatudatosságot és remélem, hogy ez egyre több ember számára ismeretessé válik a kor és a technika előrehaladásával, mert ez a kulcsa annak, hogy sok-sok év múlva is boldogan élhessünk majd ezen a bolygón, vagy az unokáink.